Na Placu Solidarności i Wolności królowały pierogi. Komu smakowało?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości W sobotę i niedzielę 13 i 14 czerwca na Placu Solidarności i Wolności w Łukowie odbył się Festiwal Pierogów Świata.

Na stoiskach królowały pierogi polskie, wietnamskie, japońskie, gruzińskie? Nadziewane świeżymi owocami, warzywami, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone...


Smaki świata

Podczas Festiwalu można było spróbować pysznych pierogów z różnych stron świata nadziewanych przeróżnymi farszami. Były między innymi manty – tureckie pierogi nadziewane mięsnym farszem, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem czy czebureki.


Najlepsze sękacze

Nie zabrakło także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami z sezonowych owoców, warzyw, czy grzybów. Na deser można było spróbować pysznej, orzechowej tureckiej baklawy, ciast z dodatkiem owoców, czy lodów. Nie zabrakło także najlepszych sękaczy firmy Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego.

Miłośnicy suszonych owoców i warzyw mogli zaopatrzyć swoje zapasy w kulinarne rarytasy. 


Już 3-5 lipca Zlot Fooftrucków (żarciowozów). W Łukowie nikt nie będzie głodny.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE