Na stoiskach królowały pierogi polskie, wietnamskie, japońskie, gruzińskie? Nadziewane świeżymi owocami, warzywami, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone...
Smaki świata
Podczas Festiwalu można było spróbować pysznych pierogów z różnych stron świata nadziewanych przeróżnymi farszami. Były między innymi manty – tureckie pierogi nadziewane mięsnym farszem, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem czy czebureki.
Najlepsze sękacze
Nie zabrakło także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami z sezonowych owoców, warzyw, czy grzybów. Na deser można było spróbować pysznej, orzechowej tureckiej baklawy, ciast z dodatkiem owoców, czy lodów. Nie zabrakło także najlepszych sękaczy firmy Zaniewicz z Międzyrzeca Podlaskiego.
Miłośnicy suszonych owoców i warzyw mogli zaopatrzyć swoje zapasy w kulinarne rarytasy.
Już 3-5 lipca Zlot Fooftrucków (żarciowozów). W Łukowie nikt nie będzie głodny.