Jaki piekarnik Electrolux do zabudowy? Najważniejsze cechy
Kupując nowy piekarnik, należy dokładnie zapoznać się ze specyfikacją. Lista elementów, które będą istotne przy wyborze urządzenia jest naprawdę długa. Chcąc skupić się tylko na tych najistotniejszych, należy wymienić:
- zakres obsługiwanych temperatur;
- wygodne sterowanie;
- preferowany sposób automatycznego czyszczenia;
- dokładną pojemność,
- szybkość nagrzewania;
- bezpieczeństwo, czyli chłodny front i blokada rodzicielska.
Oprócz tego istotne znaczenie ma także design. W końcu piekarnik musi pasować do pozostałych sprzętów AGD! Większość modeli ma kolor czarny, ale szukając innych opcji można natknąć się na białe albo srebrne obudowy. Nie warto iść na kompromisy w kwestiach wizualnych. Najlepiej od razu wybrać taki, który będzie się prezentował perfekcyjnie. W końcu będzie oglądany przez długie lata.
Co można powiedzieć o istotnych funkcjach? Standardem jest zastosowanie termoobiegu oraz grilla. Tym, co w dzisiejszych czasach działa na plus, jest zastosowanie różnych programów parowych. Okazuje się, ze para wodna może być wykorzystywana nie tylko do czyszczenia wnętrza piekarnika, ale również pomagać w przygotowywaniu potraw. W jaki sposób? Wyjaśnimy na przykładzie urządzeń Electrolux.
Jak działają programy parowe w piekarniku?
Wysoka temperatura w piekarniku sprawia, że potrawy można przygotować szybciej, ale czasami wychodzą przez to zbyt suche. Rozwiązanie tego problemu mogą być właśnie programy parowe zapewniające odpowiednie nawilżenie. W zależności od wybranego modelu gorąca para może dawać inne rezultaty.
Steam Boost – działa na trzy sposoby. Może służyć do gotowania na parze (w piekarnika tak jak w parowarze!), do odgrzewania potraw oraz do ich pieczenia. Stosując parę, w tych sytuacjach możesz obniżyć temperaturę pieczenia oraz zachować naturalną wilgotność dań.
Steam Bake – to funkcja dla miłośników wypieków. W przypadku tej technologii wilgotność wspomaga wyrastanie ciasta, które dzięki temu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Poza tym gorące powietrze tworzy w ten sposób złocistą, chrupiącą skórkę.
Steam Boost czy Steam Bake – co wybrać?
Jak widzisz, programy parowe mogą pomagać w różny sposób. Ale który wybrać? Podejmując decyzję – Steam Boost czy Steam Bake, należy po prostu rozważyć, jak często będziesz ich używać. Miłośnicy gotowanych warzyw, zapiekanek czy pieczonej ryby powinni wybrać pierwszą opcję. Jeśli kochasz babeczki, pierniki, makowce, babki i inne ciasta, zdecydowanym faworytem powinna być druga opcja.
Z dobrym piekarnikiem przygotowywanie posiłków jest znacznie łatwiejsze. Inwestując w nowoczesny, funkcjonalny sprzęt masz pewność, że potrawy będą równomiernie wypieczone i odpowiednio chrupiące i soczyste. Electrolux jest jednym z liderów wśród producentów tych urządzeń. Nowoczesne funkcje idą w parze z solidnym wykonaniem i bezawaryjnością. Właśnie z tego powodu piekarniki tej firmy cieszą się uznaniem użytkowników w wielu różnych krajach.
Nie masz pewności, który model lepszy? Zobacz wszystkie piekarniki Electrolux w sklepie MediaMarkt
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.