W wydarzeniu zorganizowanym w Dworze Mościbrody wzięło udział około 200 osób. Oficjalnego rozpoczęcia sympozjum dokonał dr. inż. Krzysztof Wawrzyniec Borkowski, właściciel Zakładów Drobiarskich Stasin i Zakładu Mięsnego Mościbrody.
- To kolejny raz, kiedy Sympozjum odbywa się w Dworze Mościbrody. W tej edycji swój przyjazd zapowiedziała większa liczba rolników i przetwórców, ale też liczne grono przedstawicieli świata nauki - mówił prezes Borkowski.
W dalszej części sympozjum odbyły się wykłady na temat produkcji żywca wołowego w Polsce, pokaz kulinarny Karola Okrasy oraz uroczysty bankiet.
- Polska ma szansę na eksport bydła. Żeby jednak to robić na dużą skalę to ono musi być najwyższej jakości i w pełni zdrowe. Tylko w taki sposób możemy konkurować z krajami azjatyckimi i Mercosurem. Musimy pokazać jakość naszego bydła, promować dobrą polską wołowinę nie tylko na rynku polskim, ale i zagranicznym. Na Sympozjum będziemy o tym porozmawiać. Warto się spotykać, żeby rozmawiać. Cała branża wołowa musi działać razem, żeby wypracować wspólne rozwiązania i przedstawić je ministrom, prezesom agend rządowych. Polska od nowego roku będzie miała prezydencję w Unii Europejskiej, a to jest duża szansa, aby dużo i dobrze mówić o dobrej i zdrowej polskiej żywności - stwierdził właściciel Dworu w Mościbrodach.
Sympozjum będzie trwało jeszcze 15 listopada. Tego dnia odbędzie się debata o polskiej wołowinie oraz zostaną poruszone tematy logistyki i transportu mięsa.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.