Hanna Kossowska – malarka, edukatorka, aktorka, animatorka kultury żydowskiej. Studiowała Historię Sztuki i Etnografię w Poznaniu, ukończyła studio aktorskie przy PTŻ w Warszawie a na podstawie przedstawionych prac i wielu wystaw przyjęta do ZPAP. Obecnie prowadzi warsztaty z kaszrutu, halachy, jidyszkajtu ,kabały i sztuki żydowskiej i kuchni koszerrnej na festiwalach, w Domach Kultury, szkołach i na Uniwersytetach III Wieku w wielu miastach w Polsce. Od lat związana jest z wydarzeniami takimi jak: Warszawa Singera w Warszawie, Zbliżenia w Gdańsku i Kultury Żydowskiej w Krakowie a ostatnio z Lubliner Festival. Zajmuje się malarstwem, grafiką, projektowaniem macew oraz sztuką użytkową. Ma w dorobku ponad trzydzieści wystaw oraz wiele projektów kostiumów i scenografii. Jej obrazy znajdują się w prywatnych zbiorach na całym świecie.
Poniżej kilka słów na temat wykładu:
Korzenie kuchni żydowskiej
Słowa korzeń czy korzenie, w zależności od kontekstu mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie czyli Halachę. Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw – oznaczają, które gatunki części podziemnych warzyw są używane w kuchni, i wreszcie słowo korzenie jako przyprawy. Ich rodzaje dają aromat potrawom kuchni żydowskiej a ten bywa rozmaity w zależności od przygotowywanej potrawy a ta w zależności od święta z okazji której zaistnieje na stole.
Jak jadano w starożytnym Izraelu i skąd pochodzą niektóre potrawy? Na te i inne pytania odpowie Hanna Kossowska już 5 października.
Wstęp wolny.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.