Tego dnia w menu znalazł się chłodnik lubelski, zupa cebulowa, policzki wołowe duszone w cebuli, kaczka faszerowana suszonymi owocami czy też pierogi z kaszą gryczaną i wędzonym twarogiem. Uczniowie pod okiem szefa kuchni przygotowali potrawy, którymi później częstowali innych.
Celem przeprowadzonych warsztatów było zapoznanie uczniów szkół gastronomicznych z daniami regionalnymi, zapomnianymi produktami, by w przyszłości mogli wzbogacić propozycję lokalnych restauracji i uczynić je bardziej konkurencyjnymi. Na gotowaniu jednak lekcja się nie zakończyła. Wszystkie dania zostały także udekorowane, by kusiły nie tylko smakiem i zapachem, ale także wyglądem.
Warsztaty kulinarne zorganizowała Agencja Rynku Rolnego.
Warsztaty kulinarne z szefem kuchni
Opublikowano:
Autor: Łuków24 | Zdjęcie: Wioletta Ekielska
Przeczytaj również:
WiadomościW pięciu szkołach na terenie województwa lubelskiego odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził dla uczniów profesjonalny szef kuchni. Lekcję gotowania mieli także uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE