reklama

Uczniowie „Warszawskiej” na warsztatach w Klimkach

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Zespół Szkół nr 2 w Łukowie

Uczniowie „Warszawskiej” na warsztatach w Klimkach - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościJak działa profesjonalna kuchnia? Jak przygotowywać potrawy dla gości? Tajniki pracy w tej branży poznawali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie, którzy odwiedzili Parisel Palace w Klimkach.

Społeczność Zespołu Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie kształcąca się w zawodzie kucharza, miała okazję poznać zasady działania profesjonalnej kuchni. Uczniowie udali się na roboczy wyjazd do Parisel Palace w Klimkach - znanego obiektu w okolicy.

Pobyt w Klimkach rozpoczął się od zwiedzenia budynku, sali bankietowej, restauracji oraz pokoi noclegowych. Młodzież wzięła też udział w warsztatach kulinarnych z szefem kuchni obiektu.

- Uczniowie przez ponad dwie godziny sami przygotowywali poszczególne elementy obiadu począwszy od obróbki wstępnej surowców poprzez przyrządzenie półproduktów aż do ułożenia gotowych potraw na talerzu. Młodzi kucharze zgłębili też tajniki garnirowania talerzy. Duże znaczenie miała dla nich możliwość podpatrywania pracy doświadczonych kucharzy oraz uzyskania odpowiedzi na pytania związane z wkroczeniem na ścieżkę kariery zawodowej po uzyskaniu kwalifikacji do pracy w gastronomii - informuje Zespół Szkół nr 2 w Łukowie.

Uczniowie w trakcie wyjazdu poznawali zasady pracy obowiązujące podczas przygotowywania posiłków zarówno dla gości restauracyjnych, jak i na wieloosobowe przyjęcia okolicznościowe; mieli też okazję obejrzeć specjalistyczne sprzęty wykorzystywane w kuchni. Wizytę w Parisel Palace w Klimkach zwieńczył wspólny obiad właścicieli i uczniów przygotowany w trakcie warsztatów.



Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE