W Maśle Extra Lumiko o gramaturze 200 g, o numerze partii: 17.11.2020 051 13:06, wyprodukowanym przez Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, stwierdzono obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła.
GIS wydał ostrzeżenie publiczne: spożycie tego produktu może wywołać zatrucie pokarmowe. Trwa również postępowanie mające na celu ustalenie, skąd te patogeny wzięły się w produkcie.
Ustalenia i weryfikacja
Firma Lumiko wydała oświadczenie, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek salmonelli w wyprodukowanych produktach. - W nawiązaniu do komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w sprawie wykrycia pałeczek Salmonella Lumiko informuje, iż do badań pobrano 5 sztuk masła z tej samej partii i tylko w jednej próbce stwierdzono punktowe zanieczyszczenie - czytamy w komunikacie łukowskiego Zakładu.
- W związku z tym, że zanieczyszczenie wykryto tylko w jednej próbce z pięciu, trwają czynności mające na celu ustalenie i weryfikację zaistniałej sytuacji - dodaje Lumiko.
Produkcja w systemie zamkniętym
Firma zapewnia, że każda partia surowca użyta do produkcji jest poddawana wysokiej pasteryzacji, która w 100% zabija pałeczki Salmonella. Ponadto produkcja odbywa się w systemie zamkniętym. Cały proces produkcji jest monitorowany pod kątem bezpieczeństwa żywności, zarówno przez nasze wewnętrzne laboratorium zakładowe jak i akredytowane laboratoria zewnętrzne. - Po przeanalizowaniu całego procesu technologicznego i zapisów wierzymy, że do kontaminacji mogło dojść poza zakładem produkcyjnym. Jednak mimo wszystko wyżej wymieniona partia została wycofana. - Jako zarząd marki Lumiko chcielibyśmy uspokoić i zapewnić konsumentów produktów Lumiko, że wszystkie produkty obecne na rynku są bezpieczne do spożycia - czytamy w komunikacie.