Wielu z nas rozpoczyna dzień filiżanką, szklanką czy kubkiem kawy. Wszystko w zależności od upodobań. Dla jednych jest napojem pomagającym rozpocząć dzień, dla innych niemal rytuałem. Przez dwa dni uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie uczyli się sztuki robienia kawy.
Profesjonalne szkolenie baristyczne przeprowadziła Renata Lebiedzka z Małopolskiej Szkoły Baristów w Krakowie. Najpierw opowiedziała uczniom historię kawy, przybliżyła proces produkcji, pakowania i tworzenia mieszanek kaw. Uczniowie dowiedzieli się także jak rozróżnić ziarna Arabiki i Robusty. Kolejnym etapem do zdobycia umiejętności parzenia kawy jest zapoznanie się z budową ekspresu ciśnieniowego.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Pod czujnym okiem Pani Renaty powstawały m. in. latte art (czyli mleczne wzory z wykorzystaniem czekolady i syropów owocowych). Każdy uczestnik szkolenia sporządził kawę espresso i kawę na bazie spienionego mleka (latte, latte macchiato lub cappuccino). Niezwykłym punktem szkolenia było przygotowanie ciekawych kaw mrożonych jak np. Espresso crema shakerato, Ice cafe czy Ice cappuccino.
Kto ma chęć na taką kawę? To jeden z efektów szkolenia.
