Wydarzenie zostało zorganizowane przez Samorząd
Uczniowski klas I-III. Wszystkie dzieci przyszły do szkoły ubrane na
pomarańczowo, a jako dodatek do drugiego śniadania przyniosły pomarańczowe
owoce i warzywa oraz soki. Nauczyciele zorganizowali pogadanki o
wartościach odżywczych, a także zaletach jedzenia marchewek, dyni, pomidorów,
czy pomarańczy. Dzieci dowiedziały się, kto powinien sięgać po warzywa i owoce
oraz jakie właściwości mają zawarte w nich witaminy i związki.
Jak informują nauczyciele z
łukowskiej „Czwórki” inicjatywa zyskała uznanie wśród uczniów, które chętnie
uczestniczyły w zajęciach plastyczno-technicznych dotyczących zdrowego odżywiania. W szkole 21
listopada w ramach „Pomarańczowego Dnia” rozwiązywano rebusy i zagadki, wykonywano
ludziki z warzyw.
Za organizację imprezy
odpowiadała opiekun samorządu p. Małgorzata Rzepko oraz wychowawcy i
nauczyciele wspierający.
Informację otrzymaliśmy od
Ewy Ścioch.
Pomarańczowy dzień w „Czwórce”
Opublikowano:
Autor:
Ewa Ścioch
| Zdjęcie: Nadesłane do Redakcji
Przeczytaj również:
Polecane artykuły:
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.