"Stawiam na drób!" to nazwa projektu kulinarnego, który zawitał do Zespołu Szkół nr 3 w Łukowie. 20 lutego szkołę odwiedzili szef kuchni Marcin Budynek i dietetyczka Judyta Szymkowiak, którzy uczyli młodzież jak przygotowywać potrawy z kurczaka, indyka oraz kaczki. Zajęcia podzielono na część praktyczną, w której uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowywali dania oraz teoretyczną, na której omawiano walory odżywcze i porady dietetyczne związane z potrawami z drobiu.
Uczniowie uczyli się m.in. jak dekorować potrawy oraz jak klasyfikować drób ze względu na jakość mięsa i jego walory kulinarne. Po zakończeniu części praktycznej wszyscy uzyskali certyfikaty ukończenia warsztatów kulinarnych i otrzymali drobne upominki. Organizatorem szkolenia był związek Polskie Mięso.
Kulinarne praktyki w "Rolniku"
Opublikowano:
Autor: Łuków24 | Zdjęcie: Zespół Szkół nr 3 w Łukowie
Przeczytaj również:
WiadomościNietypowe warsztaty kulinarne w Zespole Szkół nr 3 w Łukowie. 20 lutego w placówce gościli przedstawiciele związku Polskie Mięso, którzy uczyli uczniów, jak przygotowywać posiłki z drobiu.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE