Szkolenie będzie dotyczyło małego przetwórstwa, w tym produkcji serów zagrodowych i prowadzenia sprzedaży bezpośredniej.
W PROGRAMIE: szkolenie z zakresu małego przetwórstwa, wymagań i procedury sanitarno-technicznej oraz warunków i wymagań w prowadzeniu sprzedaży bezpośredniej w ramach rolniczego handlu detalicznego, innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa mleka, warsztaty serowarskie z zakresu produkcji sera zagrodowego. Szkolenie trwa od 8.15 do 14.05. LGD zapewnia uczestnikom obiad i przerwę kawową.
Terminy szkoleń/warsztatów:
16.10. 2019 r. – Fiukówka 21, gm. Krzywda
17.10. 2019 r. – Dminin 52b, gm. Łuków
22.10. 2019 r. – Jakusze 54, gm. Trzebieszów
23.10. 2019 r. – Ciechomin 43a, gm. Wola Mysłowska
Zainteresowane praktycznymi rozwiązaniami Panie mogą wziąć udział w WYJEŹDZIE STUDYJNYM, który odbędzie się 28 października 2019 r. Odwiedzą gospodarstwa rolne z obszaru województwa lubelskiego specjalizujące się w przetwórstwie rolno-spożywczym, w tym produkcji serów zagrodowych. Program wyjazdu studyjnego: wizyta w Manufakturze Różanej, wizyta w olejarni Skarby Natury, wizyta wraz z prelekcją na temat listy produktów tradycyjnych w Zagrodzie Edukacyjnej Solisowe Sioło, wizyta w gospodarstwie rolnym specjalizującym się w produkcji serów zagrodowych, wizyta w gospodarstwie specjalizującym się w produkcji serów z ziołami.
ZASADY UDZIAŁU W PROJEKCIE: W projekcie mogą wziąć udział tylko kobiety zamieszkujące obszar wiejski LGD "RAZEM" ( gminy powiatu łukowskiego) będące członkiniami KGW. Wypełniony formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć osobiście lub pocztą tradycyjną, lub elektroniczną (skan) na adres: poczta@lgdrazem.pl, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI", ul. Świderska 12, 21-400 Łuków.
Organizator:
Lokalna Grupa Działania "RAZEM", ul. Świderska 12, 21-400 Łuków, tel.: 25 7983194,
e-mail: poczta@lgdrazem.pl