Jak ziarno kawy trafia do filiżanki?
Patrząc na filiżankę kawy, najbardziej powszechnego pobudzającego napoju na świecie, mało kto zdaje sobie sprawę, jak wygląda sposób przygotowania jej brązowych ziaren.Ziarna kawy pozyskuje się z roślin nazywanych kawowcami. Ze względu na specyficzne warunki klimatyczne kawowce uprawia się tylko w pewnym obszarze kuli ziemskiej takim jak Afryka Środkowa, Ameryka Środkowa i Południowa, Indonezja, Nowa Gwinea oraz Indie.
Ręcznie zebrane surowe ziarna mają zielony kolor oraz charakteryzują się ziemistym zapachem, co kwalifikuje je do dalszej preparacji. Z tego powodu, zebrane ziarna transportowane są do specjalnych miejsc zwanych palarniami kawy, w których to mistrzowie palenia wydobywają z nich smak, aromat oraz bogactwo związków chemicznych.
Profesjonalna palarnia kawy sklep internetowy to podmiot, który skupuje surowe ziarna kawowca i na zamówienie klienta, tuż przed wysyłką, poddaje je procesowi palenia. Klient powyższego sklepu ma pełną gwarancję otrzymania wysokiej jakości ziaren kawy gotowych do parzenia.
Świeżo palona kawa to nowe doznania smakowe
Dobra palarnia kawy zatrudnia w swojej siedzibie człowieka wyspecjalizowanego w procesie palenia ziaren kawy zwanego mistrzem palenia. Wiedza i doświadczenie mistrza palenia ma znaczący wpływ na pozyskiwanie ziaren kawy o zróżnicowanym smaku i działaniu, dlatego też wielu koneserów kawy kupuje ją bezpośrednio z palarni.Świeżo palona kawa wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem, bogatszym niż jej sklepowe odpowiedniki. W zależności od sposobu prowadzenia procesu palenia kawy można otrzymać ziarna różniące się między sobą mocą pobudzenia, zawartością goryczki oraz zapachem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.