Łukowski Ośrodek Kultury wspólnie z Ambasadą Izraela w Polsce oraz Gminą Wyznaniową Żydowską w Warszawie przygotował m.in. wystawę „Izrael: Dziedzictwo Innowacyjności” na której można poznać to państwo pod kątem turystycznym i etnicznym. Ekspozycja pokazuje najpiękniejsze zakątki Izraela, jego naturę, zabytki oraz miasta, a także wielokulturowe społeczeństwo.
Państwo zlokalizowane na Bliskim Wschodnie nieco od innej strony poznawali też słuchacze działającego w Łukowie Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Uczestniczyli oni w wykładzie poświęconym kuchni żydowskiej, który poprowadziła Hanna Kossowska z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie.
Łukowianie mogli dowiedzieć się nieco o najważniejszych żydowskich świętach i potrawach szykowanych na te okazje. Mogli też obejrzeć i skosztować tradycyjnie wyrabiane chałki z pastą babaganusz oraz pastą makbucha. Powyższe wydarzenia to odbyły się w ramach II Dni Kultury Żydowskiej w Łukowie 8 i 9 kwietnia.
Sztuka i kuchnia żydowska w ŁOK
Opublikowano:
Autor: Łuków24 | Zdjęcie: Łukowski Ośrodek Kultury
Przeczytaj również:
KulturaNa początku kwietnia w Łukowie odbywały się II Dni Kultury Żydowskiej. W ramach tego wydarzenia mieszkańcy miasta mogli zapoznać się z kulturą, sztuką oraz kuchnią Izraela.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE