Młodzież uczestniczyła w lekcji muzealnej „Na sarmackim dworze”, podczas zwiedzania poznała sylwetkę króla Jana, który wybudował swą rezydencję na wsi Wilanów położonej niedaleko Warszawy.
Monarcha cieszył się przepięknym otoczeniem przyrody, osobiście nadzorował prace związane z uprawą roli i ogrodu, gdzie posadzono jarzyny i drzewa owocowe. Przewodnik przybliżył biografię króla i jego zasługi w obronie ojczyzny. Uczniowie mogli przymierzyć elementy staropolskiego stroju: żupan, kontusz, pas, kołpak. Po wizycie w wilanowskim muzeum uczestnicy wycieczki udali się z rekonstruktorką historyczną do ogrodu poużytkowego, gdzie mogli podziwiać bioróżnorodność oraz rozpoznawać rzadko spotykane współcześnie warzywa: topinambur, skorzonerę oraz jarzynę marek kucmerka. Dawniej potrawy z tych warzyw często gościły na stołach pałacu królewskiego.
Następnie uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Potrzeby ogrodne”. W towarzystwie profesjonalnych kucharzy przygotowali m.in. następujące potrawy: pęczak z parmezanem, zrazy z polędwiczki cielęcej wypełnionej farszem z fig i śliwek, gąszcz z szałwii, chipsy z jarmużu, warzywa z sosem winegret. Wszystkim smakował obiad i deser, czyli ptyś z kremem w syropie owocowym.
Dzięki tym warsztatom młodzież zdobyła wiedzę i nabyła umiejętności w dziedzinie historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wyjazd zorganizowały: Joanna Pucyk i Anna Przeździak.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.