reklama
reklama

Tatar, burgery, steki - uczniowie z „Warszawskiej” przyrządzili wołowinę (zdjęcia) Gotowali z trzema szefami kuchni

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łukowskie12 stycznia młodzież Zespołu szkół nr 2 „Warszawskiej” miała okazję szkolić się pod czujnym okiem szefów kuchni: Marcina Budynka, Mateusza Poniatowsiego i Kamila Babkowskiego.
reklama

ZS nr 2 w Łukowie była jedną z 10 szkół w kraju, która przystąpiła do projektu informacyjno-promocyjnego, pt. „Stawiam na wołowinę!” organizowanego przez Związek Polskie Mięso. Głównymi założeniami projektu jest dokształcanie uczniów szkół gastronomicznych w zakresie wykorzystania polskiego mięsa wołowego.
 

Dzięki profesjonalizmowi Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. 
Spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. 
 

reklama

Podczas wykładu szef kuchni Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zbraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W wykładzie brali udział wszyscy uczniowie szkół gastronomicznych.
 

W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę” udział wzięło 20 uczniów, którzy zostali podzieleni na 2- 4 osobowe zespoły. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym,  przepisem, m.in.: tatar wołowy z piklami serwowany na soli, burgery wołowe z warzywami, sałatka z polędwicą wołową, stek bavette na kremowym puree z grillowanymi warzywami, makarony z warzywami, siekaną wołowiną w orientalnych smakach.

reklama

Nad kulinarnymi działaniami uczniów przez cały czas czuwał Marcin Budynek, instruując, pokazując i ucząc odpowiedniego przygotowania mięsa wołowego. Oprócz nacisku na kulinarną obróbkę mięsa, szef kuchni podkreślał także istotę odpowiedniej dekoracji dania, zdradzając przydatne triki oraz oryginalne pomysły.
 

Zespół Szkół nr 2 składa serdeczne podziękowania Przedsiębiorstwu Produkcyjno – Handlowemu „ Agro-Top” Sp. z o.o. z Kolonii Gręzówka za podarowanie firmowych produktów, które otrzymali nasi szefowie wraz z ekipą. Organizatorem przedsięwzięcia była Anna Przeździak, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama