Reklama

Reklama

Salmonella w tatarze wołowym z ZM Łuków. GIS ostrzega

Opublikowano: Ostatnia modyfikacja:
Autor:

Salmonella w tatarze wołowym  z ZM Łuków. GIS ostrzega - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Informacje łukowskie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. W surowym produkcie mięsnym wykryto groźną bakterię. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.

Reklama

 "Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g" – jak informuje GIS.

 

Wycofanie produktu:

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

 Nazwa produktu: – Tatar wołowy, 200 g

 

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

 GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych produktów i zaleca, by w przypadku wystąpienia niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

 

 Poinformował również, że "producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe".

Salmonella spp. odpowiedzialna jest za chorobę o nazwie salmonelloza, którą zaliczamy do pocztu chorób zakaźnych. Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce.

Do zakażenia pałeczkami paraduru może dojść przez spożycie m.in. skażonego surowego czy niedogotowanego mięsa, lodów, jaj. Produkty odzwierzęce są najbardziej narażone na skażenie tym patogenem.

Choroba powoduje bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty oraz wysoką gorączkę i złe samopoczucie. Dla dzieci czy osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością salmonelloza może być wyjątkowo groźna.

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy