reklama
reklama

Salmonella w tatarze wołowym z ZM Łuków. GIS ostrzega

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Salmonella w tatarze wołowym  z ZM Łuków. GIS ostrzega - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łukowskieGłówny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. W surowym produkcie mięsnym wykryto groźną bakterię. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.
reklama

 "Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g" – jak informuje GIS.

 

Wycofanie produktu:

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

 Nazwa produktu: – Tatar wołowy, 200 g

 

reklama

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

 GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych produktów i zaleca, by w przypadku wystąpienia niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

 

reklama

 Poinformował również, że "producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe".

Salmonella spp. odpowiedzialna jest za chorobę o nazwie salmonelloza, którą zaliczamy do pocztu chorób zakaźnych. Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce.

reklama

Do zakażenia pałeczkami paraduru może dojść przez spożycie m.in. skażonego surowego czy niedogotowanego mięsa, lodów, jaj. Produkty odzwierzęce są najbardziej narażone na skażenie tym patogenem.

Choroba powoduje bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty oraz wysoką gorączkę i złe samopoczucie. Dla dzieci czy osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością salmonelloza może być wyjątkowo groźna.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama