reklama
reklama

Podpłomyki i pierogi z mąki z samopszy na warsztatach z LGD Razem (zdjęcia) Dzika kuchnia zagościła w Kownatkach

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łukowskieGMINA ŁUKÓW W Etno - Zagordzie w Kownatkach odbyły się warsztaty kulinarne, na których gotowano potrawy z dzikich roślin jadalnych. Uczestnicy spotkali się 23 lutego na zaproszenie Prezes Zarządu LGD „RAZEM” Sylwii Romańskiej Węzik.
reklama

 
        Warsztaty były kolejnymi już z cyklu „Naturalna Akademia Ziemi Łukowskiej” - kuchnia wiejska i dworska na przedwiośniu.”
Poprowadziła je Justyna Pargieła. To wybitny ziołoznawca, ekspert „Pytania na śniadanie”, towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej, zielarz – fitoterapeuta, naturopata, absolwentka kursów Terapie Biologiczne u dr Henryka Różańskiego, psychodietetyk, wykładowczyni w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, autorka książki DziczeJemy w kuchni - 24 rośliny, które mogą być Twoim pożywieniem, prowadzi profil DziczeJemy.
 Sylwia Romańska-Węzik zaprosiła do współpracy panią Justynę, krzewicielkę wiedzy zielarskiej, aby podzieliła się swoją wiedzą z mieszkańcami Ziemi Łukowskiej. Pani Sylwia od lat jest fanką zdrowego odżywiania i ziołolecznictwa i to ona jest pomysłodawczynią i autorką całego projektu „Promocja Turystyki tudzież Kultury”, w tym cyklu „NATURALNA AKADEMIA ZIEMI ŁUKOWSKIEJ”.
         W przepięknym budynku dawnej plebani, w którym obecnie mieści się Centrum Etnograficzne w Kownatkach, uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy inspirowane dawną kuchnią chłopską i dworską. Głównym tematem były zapomniane warzywa, dawniej uprawiane w Polsce: skorzonera, czyli wężymord, groch polny czyli lędźwian, pasternak, różne odmiany rzep i rzodkwi. Panie, i nawet jeden pan, z wielkim zaangażowaniem brali udział w warsztatach. 
 Prezes Sylwia Romańska-Węzik pod okiem pani Justyny z wielką wprawą zrobiła podpłomyki z mąk - orkiszowej, z krzycy, samopszy i płaskurki, z dodatkiem mąki konopnej. Podpłomyki zjedzone zostały ze szpinakiem z gwiazdnicy. Pierwszy próbował wójt Mariusz Osiak, który  bezpłatnie udostępnił pomieszczenia w Kownatkach. 
          Uczestniczki ulepiły pierogi z mąki orkiszowej i z samopszy, z nadzieniem z lędźwianu.  Do tego surówki z czarnej rzepy, oraz z fenkułu - kopru włoskiego, a do surówek olej - z lnianki, czyli rydzowy (jedyny właściwy, jak powiedziała pani Justyna).
 Centrum Etnograficzno- Wypoczynkowe wsi Kownatki to bardzo ciekawy przykład realizacji Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2016-2023 zrealizowanego przez gminę Łuków ze środków #PROW20142020 za pośrednictwem LGD "RAZEM".  
        Przypominamy, że to mieszkańcy terenów wiejskich powiatu łukowskiego (tzw. obszar LGD „RAZEM”) wybrali tę tematykę i osobę prowadzącą w ankiecie opublikowanej w grudniu 2023 r. na  stronie internetowej i profilu fejsbukowym  LGD RAZEM. Do udziału w ankiecie zachęciła mieszkańców  Sylwia Anna Zgorzałek – Przewodnicząca Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Kownatkach.
             Warsztaty spełniły oczekiwania uczestników, o czym świadczył świetny humor podczas zajęć oraz 100% zadowolenia wynikające z wypełnionych ankiet poszkoleniowych.   

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama