Do studia telewizyjnego TVP3 Lublin panie przywiozły 31 października dużo różnorodnych dań, a część potraw przygotowywały, gotując przed kamerami.
Tyle pyszności!
Wśród nich znalazły się: dynia zapiekana z różnymi kaszami, warzywami i mozzarellą, pierożki z dynią i kaszą, makaron z sosem z pieczonej dyni, śmietanką, parmezanem i papryką, placki dyniowe podobne do tradycyjnych placków ziemniaczanych, naleśniki z dżemem dyniowym z mandarynką i cytryną, plastry dyni podpieczone z serkiem camembert, gruszką, żurawiną i pistacjami, dyniowe tarty, roladki, bułeczki, ciasteczka i muffinki w kształcie dyni, sałatka z dyni z fetą i dressingiem miodowo-musztardowym, chałkę z dynią, dżem z dyni z mandarynką i cytryną, dżem z dyni ze śliwką, pasty do chleba z dynią, bułeczki i paluszki chlebowe z dynią.
Członkinie KGW zdradziły również przepisy na dyniowe przetwory i pasty do chleba: jedną z orzechami i masłem orzechowym, drugą z suszonymi pomidorami.
Wspólne działania
Przewodnicząca KGW, Monika Mateńko, wraz z Wiolettą Kot, Bożeną Skwarek, Elżbietą Skwarek, Bogumiłą Mateńko i Beatą Gryczką, podkreślały, że program był doskonałą okazją do promocji lokalnych tradycji kulinarnych oraz współpracy wszystkich członkiń koła. Przed wyjazdem do programu w Staninie gotowały z nimi także inne członkinie koła, wspierając przygotowanie ogromnej liczby potraw, które następnie trafiły do studia TVP3.
Koło "Sosenki" liczy 53 osoby, a w gotowaniu na antenie wzięło udział sześć pań. W kole działają także panowie, pomagając przy organizacji festynów, produkcji naleweczek i innych inicjatywach.
- Dynię wykorzystujemy w potrawach słodkich i wytrawnych, do kasz, makaronów, ciast, ciasteczek i przetworów. To warzywo jest niezwykle uniwersalne i smakuje w każdej postaci – mówiły gospodynie.
Panie z KGW "Sosenki" gotowały pyszne dania z dyni w TVP3 Lublin
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: Magdalena Oknińska
reklama
Informacje łukowskieGMINA STANIN: Koło Gospodyń Wiejskich "Sosenki" z Nowego Stanina wystąpiło w programie "Miłego popołudnia" na antenie TVP3 Lublin, prezentując mnóstwo pomysłów na kulinarne wykorzystanie dyni.
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.