Co roku sanepid apeluje o uważność przy świątecznych zakupach. Jednak w tym roku podwójnie powinniśmy się mieć na baczności robiąc zakupy. Chodzi przede wszystkim o kupowanie od przypadkowych lub pokątnych sprzedawców. Od jakiegoś czasu w całej Polsce trwają kontrole u lokalnych sprzedawców i twórców ludowych. Stąd apel łukowskiego sanepidu: Uważaj co kupujesz!
- Jeśli decydujemy się na kupno np. grzybów od prywatnych osób (czy w swojej miejscowości, czy na targu), takie grzyby powinny przejść testy. Jeżeli mamy wątpliwości, nie powinniśmy ryzykować. W każdej chwili można przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której przyjmują klasyfikatorzy grzybów, a oni sprawdzą, czy dane grzyby są trujące. Tu apel do grzybiarzy - przed zakupem zróbcie takie testy - słyszymy w stołecznym sanepidzie.
Zwrócono nam również uwagę na wyroby wiejskie, śmietana, kiełbasy, miody, ciasta domowej roboty. Informacje o składnikach użytych do wyrobu ciast, czy wędlin powinny być udostępnione kupującym.
A co ze sklepami?
Niestety, ale tylko w ostatnim tygodniu w Polsce sanepid ostrzegał przed bakteriami w roladzie popularnej marki, wycofane zostały ryby i sosy, słodycze.
Tu w czasie zakupów należy uważać przede wszystkim na terminie ważności, stanie opakowania oraz wygląd i zapach żywności.
Garmażerka i cukiernie
Gorący czas mają również firmy cateringowe i przygotowujące dania oraz potrawy świąteczne. W takich miejscach w pierwszej kolejności oceniamy wygląd i zapach dania.
Sanepid przypomina o zasadzie 5 kroków bezpiecznej żywności:
1. Utrzymuj czystość
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
3. Gotuj dokładnie
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.