reklama
reklama

Łukowski sanepid mówi wprost: Uważaj co kupujesz!

Opublikowano:
Autor:

Łukowski sanepid mówi wprost: Uważaj co kupujesz! - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje łukowskie- W ferworze przedświątecznych zakupów zwracaj uwagę na to, co kupujesz - ostrzega Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łukowie. Chodzi nie tylko o czytanie etykiet.
reklama

Co roku sanepid apeluje o uważność przy świątecznych zakupach. Jednak w tym roku podwójnie powinniśmy się mieć na baczności robiąc zakupy. Chodzi przede wszystkim o kupowanie od przypadkowych lub pokątnych sprzedawców. Od jakiegoś czasu w całej Polsce trwają kontrole u lokalnych sprzedawców i twórców ludowych. Stąd apel łukowskiego sanepidu: Uważaj co kupujesz!

- Jeśli decydujemy się na kupno np. grzybów od prywatnych osób (czy w swojej miejscowości, czy na targu), takie grzyby powinny przejść testy. Jeżeli mamy wątpliwości, nie powinniśmy ryzykować. W każdej chwili można przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której przyjmują klasyfikatorzy grzybów, a oni sprawdzą, czy dane grzyby są trujące. Tu apel do grzybiarzy - przed zakupem zróbcie takie testy - słyszymy w stołecznym sanepidzie.

reklama

Zwrócono nam również uwagę na wyroby wiejskie, śmietana, kiełbasy, miody, ciasta domowej roboty. Informacje o składnikach użytych do wyrobu ciast, czy wędlin powinny być udostępnione kupującym. 

A co ze sklepami?

Niestety, ale tylko w ostatnim tygodniu w Polsce sanepid ostrzegał przed bakteriami w roladzie popularnej marki, wycofane zostały ryby i sosy, słodycze.

Tu w czasie zakupów należy uważać przede wszystkim na terminie ważności, stanie opakowania oraz wygląd i zapach żywności.

Garmażerka i cukiernie

Gorący czas mają również firmy cateringowe i przygotowujące dania oraz potrawy świąteczne. W takich miejscach w pierwszej kolejności oceniamy wygląd i zapach dania.

Sanepid przypomina o zasadzie 5 kroków bezpiecznej żywności:
1. Utrzymuj czystość
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
3. Gotuj dokładnie
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo