Prowadząca – kustosz muzealna Agnieszka Szaniawska – przedstawiła uczestnikom historię oraz zwyczaje związane z kiszeniem kapusty w regionie. Licznie przybyłe osoby miały okazję obserwować oraz praktycznie spróbować procesu: szatkowanie kapusty, ścieranie marchwi, dodawanie soli i przypraw.
Organizatorzy udostępnili przy tym niezbędne narzędzia – w tym beczkę, w której dzieci mogły ubijać przygotowany surowiec. Wnętrze wystawy muzealnej zaaranżowane było w stylistyce tradycyjnej chaty chłopskiej, co nadało wydarzeniu odpowiedni klimat dawnych czasów.
Domyślnie warsztaty zostały przygotowane przy współpracy muzeum i lokalnych partnerów edukacyjnych.
Galerię zdjęć z wydarzenia zobaczycie poniżej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.