To wyjątkowe wydarzenie wynikało z wyróżnienia naszej szkoły jako jednej z 30 szkół gastronomicznych z całego kraju i jedynej z województwa lubelskiego, która zakwalifikowała się do prestiżowego ogólnopolskiego projektu "Poznajcie swoje". Inicjatywa ta, zainicjowana przez Polski Związek Łowiecki i Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa, miała na celu promowanie używania dziczyzny oraz produktów regionalnych i lokalnych w sztuce kulinarnej.
Pod okiem doświadczonego szefa kuchni, młodzież pracowała nad przygotowaniem wyjątkowych dań, w tym corndogów (dzikich parówek z sarniny otulonych ciastem z mąki pszenno-kukurydzianej), dzikiej pizzy białej i czerwonej z kiełbasą, salami i chorizo z dziczyzny, zapiekanki z dziczyzną i warzywami korzennymi oraz lubelskich cebularek na dziką kaczkę.
Warsztaty nie tylko rozwijały umiejętności kulinarne uczniów, ale również promowały kreatywne wykorzystanie regionalnych produktów, wspierając tym samym ideały projektu "Poznajcie swoje". Efekty ich pracy były nie tylko smakowite, ale także odzwierciedlały pasję i zaangażowanie młodych adeptów kulinariów.
To wyjątkowe doświadczenie kulinarno-edukacyjne stanowiło inspirujący moment w życiu szkoły, podkreślając jej wysoką jakość edukacji gastronomicznej i otwartość na nowoczesne trendy w świecie kulinarnej sztuki.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.